Hoppa till sidans innehåll

Götene Motorklubb EM-arrangör


Götene Motorklubb EM-arrangör vid två tillfällen

Vid två tillfällen, 1992 och 1996, har Götene Motorklubb stått som arrangör för EM-deltävlingar i rallycross som körts på Kinnekulle ring. Sedan dess har man arrangerat en rad av SM-finaler i rallycross.

Det var veckoslutet den 23-24 maj 1992 som den första deltävlingen ordnades i Götene. Det är den svenska EM-deltävlingen som ordnas på anrika Kinnekulle ring, som det heter i programmet.

Tävlingsledaren Börje Fröberg skriver att äntligen har den stora helgen kommit, ”vilken vi länge har sett fram emot”. Det var på hösten -91 som Götene Motorklubb tilldelades tävlingen.

Hemmaföraren Kenneth Hansen från Götene som då tävlade i division ett hade en ny bil för säsongen, en Ford Sierra Cosworth RS500 med cirka 520 hästkrafter. Kenneths pappa Sven hade för övrigt rollen som biträdande tävlingsledare.

Rolf Gårdh, en av de verkliga veteranerna inom klubben, fungerade som tidtagningschef vid EM-deltävlingen.

I Kennth Hansens klass fanns vid denna tid konkurrenter som norrmännen Björn Skogstad och Ludvig Hunsbedt, Skene-föraren Michael Jernberg samt Götene-föraren Christer Bohlin.

 I division två, dit Kenneth sedan bytte inför säsongen 1993, fanns de som sedan skulle komma att ha tuffa figheter med Kenneth: norrmannen Martin Schanche och Arvika-sonen Tommy Kristoffersson.

I programmet berättas också att den första rallycrosstävlingen på Kinnekulle ring hölls i augusti 1974. Den gången stod Stig Blomqvist som segrare.

Hur det sportsligt gick i EM-deltävlingarna 1992 och 1996 är som det brukar heta en annan historia.

 

 

 

Uppdaterad: 21 MAR 2018 15:44 Skribent: Fredrik Larsson
Epost: Adressen Gömd


Läs mer

Facebook – logga in eller registrera dig

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping


ICA Supermarket Lidköping

 

 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info