Hoppa till sidans innehåll

Trässbergs BK


Trässbergs BK, Pojklag 1972
Stående från vänster: Kent Karlsson, Thomas Åkesson, Stefan Landqvist, Svante Stenberg, Mikael Larsson, Harald Falck.
Knästående från vänster: Morgan Kristensson, Jan-Erik Stenberg, Lars Persson, Gert-Ove Bengtsson, Ingemar Karlsson, Ulf Tagesson och Leif Rydberg.

Under 1920-talet spred sig intresset för fotboll även ut till landsbygdens ungdomar. Också i Trässberg var det ett gäng grabbar som ville prova på den nya sporten.Detta föll dock inte i god jord hos traktens bönder. Bönderna kunde inte förstå hur deras söner och drängar kunde vara så dumma att de sprang och jagade en boll när man kunde lägga energin på hederligt arbete.

De unga bönderna på Storebacka, Einar och Halvar Svensson, hade dock förståelse för grabbarna och upplät en beteshage där man kunde prova att spela fotboll.

En oktoberkväll 1930 träffades cirka 15 grabbar hos Karl Björkdahl på Storebacka. Alla var eniga om att starta en fotbollsklubb. Klubbens namn fick bli Trässbergs Bollklubb. Till ordförande valdes Arne Svanberg och till kassör Arvid Möller. Till spelplan fick man hyra en bit klövervall av arrendatorn på Stommen, Herman Falck, för 25 kr. 1932 tog spelet fart. Det spelades bortamatcher mot Norraa Härene och Skallmeja som båda resulterade i storstryk.

Efter en oavgjord match mot Öttum föddes tanken på en hemmamatch. Som dräkter anbefalldes ljus skjorta och mörka byxor som spelarna själva ordnade. Matchen gick av stapeln en vacker junidag. Trässbergsborna hade aldrig sett en fotbollsmatch men de hade bearbetats med all tänkbar reklam som affischering, personlig påtryckning osv. Matchresultatet finns inte att tillgå men matchen slutade med ett triumferande faktum… Den under matchen upptagna kollekten räckte till att betala fotbollen och målstängerna, ja till och med hela planhyran!

De första köpta dräkterna var svart- och vitrandiga. 1944 hade kriget hade tagit slut men drivmedelsransoneringarna följde 40-talet ut. Droskägaren Nils Aronsson fick ibland koppla en släpkärra efter bilen för att få plats med alla spelare till en bortamatch. En minnesrik färd gick till Kållandsö. De åkande i kärran därbak kräktes utmed den slingriga vägen dit så det var ett tilltufsat lag som kom fram.
Men Erik Linder försökte peppa upp dem med ett hejarop från fotbollens barnadom.
- Vi skall gå fram som en skördemaskin! Våra motståndare skola ligga som kärvar i skördetid utmed kanterna.

Detta och mycket mer om klubbens historia finns att läsa i den av Lars Apell sammanställda historiken ”Trässbergs BK 1930-2010” på Idrottsmuseet.

Uppdaterad: 15 DEC 2017 11:11 Skribent: Ingemar W
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info