Hoppa till sidans innehåll

Tolsjö BK


Tolsjö BK  1956-1957:
På bilden är det i bakre raden Ingemar Salegård, Ingvar Åkesson, Bengt Åman, Inge Magnusson, Sture Ivarsson, Stig Strandroth, Stellan Ivarsson och Stellan Åkesson.
främre raden är det Bertil Ljung, Boris Fröjd, Ove Magnusson, Lars Donald Axelsson och Lennart Salegård.

Tolsjö Bandyklubb bildades på hösten 1934 på ett möte i Utbogården. Från början antogs namnet Tolsjö Skid- och Bandyklubb men ändrades senare till Tolsjö BK.

Huvudsporten har varit bandy men även skidor och orientering har stått på programmet, t ex ordnades Tolsjömästerskapet på skidor på 60-talet.

Den första styrelsen bestod av ordförande Gösta Magnusson samt ledamöterna Ivar Johansson, Tage Svensson och Lennart Gustavsson.

Men även före ovanstående tidpunkt skall det enligt vad som berättats, varit väldiga duster mellan lag från Botten och Kållandsö. Matcherna på den tiden gick under ganska primitiva förhållanden med s.k. spetsskridskor och eneklubbor men med stor energi och kämpaglöd.

1935 inledde Tolsjö BK det första riktiga seriespelet mot bl Söne, Kållandsö och Villa B och man spelade sedan i lokala serier fram till 1945. Följande två år låg verksamheten nere då det var krigstider och de flesta spelarna låg inkallade.

1947 återupptogs verksamheten igen, då med Olle Magnusson som ordförande och drivande kraft. Tolsjö BK spelade då i Kållands bandyserie.

År 1954 erhöll Tolsjö BK medlemskap i Västergötlands Bandyförbund och fick spela i Centralserien. 1958 blev man seriesegrare och uppflyttades till Östra Skaraborgsserien. 1965 blev det ny serieseger då man vann Norra Västgötaserien och avancerade till div 3.

1959 anlades Bandygrytan på stiftets mark vid Björkhagen. Här spelade Tolsjö BK fram till 70-talet då A-laget flyttade sina matcher till Lidköpings Isstadion. Mycket av ungdomslagens verksamhet fortsatte dock på Bandygrytan ända in på 2000-talet.

I början utgjordes omklädningsrum av två hopställda målburar med en presenning över. Här hade man sedan ett tält med kamin men det brann upp under en match. I början på 60-talet byggdes dock en riktig omklädningslokal.

1970 upphörde Tolsjö BK för att 1971 gå samman med Kållandsö GoIF och bilda Kållands BK.

Uppdaterad: 14 DEC 2017 19:37 Skribent: Ingemar W
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info