Hoppa till sidans innehåll

Lidköpings Golfklubb


Det var en gång en önskan om en egen golfbana i Lidköpings kommun...

1962

I bussen på väg till Billingens golfbana uppkom tankar på att bygga en golfbana i Lidköping. Några av den tidens entusiastiska golfspelare var bland annat Arne Floberg, Holger Barck och Ragnar Larsson. Träningarna skedde oftast i Janssons fårhage i Råda eller på flygfältet i Hovby.

1966

Nu var det färdigtänkt och den 16 december 1966 lämnade Arne Floberg, Holger Barck och Ragnar Larsson, Bo Silow och Bernt-Göran Frick en skrivelse till Drätselkammaren i Lidköping

1967

Den 9 januari gav Drätselkammaren klartecken till banan. Den 3 februari föddes Lidköpings Golfklubb Ekonomisk Förening och klubbens förste ordförande var Gunnar Dafgård. Området där golfbanan skulle anläggas ansågs som mycket lämplig trots över 2 km taggtrådsstängsel och lika många öppna diken och ris att röja. Engelske pron och banarkitekten Douglas Brasier blev ombedd att skissa på banans upplägg. Och man kunde under det första året spela på sex hål. Rörstrandskonstnären Carl-Harry Stålhane designade klubbens logotype.

1968

I mars 1968 hölls första årets föreningsstämma och man kunde bjuda in till spel på 9 hål med 51 deltagare nästan 500 dagar efter klubbens start. Klubben fick hyra in sig i den södra flygeln på Truveholm såsom klubbhus. Klubbens första tävling genomfördes med 51 deltagare. Vann i var sin klass gjorde: Kerstin Darling, Göran Cederqvist och Tomas Dalemo.

1969

Bevattningsanläggning togs i bruk och putting green anlades. Tränare var Kevin Wallace som sedan efterträddes av Lasse Flyning. P.O. Olsson blev förste klubbmästaren.

1970

Torkan försenade säsongsstarten och greenerna öppnades först på midsommardagen. Klubbens första matrikel utges. Antalet medlemmar var 150 st och 250.000 kr har plöjts ner på golfbanan.

1971

Officiell invigning av banan skedde den 20 maj. Vid invigningsceremonin hölls ett hälsningstal av B-G Frick och kommunalrådet Lennart Blom i strålande solsken. Under året var det hela tre hole-in-one och dessa gjordes av Hugo och Claes Hagelin samt Claes Nilsson (under samma vecka).

1972

Den 1 maj inleddes tävlingssäsongen med klubbmatch mot Töreboda. Lidköpings GK vann och fick första inteckningen i vandringspriset. Vann gjorde Hans Forsström.

1973

Banan topptrimmas och det stora ansvaret fick Claes Mellgren som anställdes som banföreståndare. Tomas Dalemo anställdes som tränare/instruktör.

1974

Under hösten fick man reda på att PK-bankens provisoriska lokal vid torget i Lidköping skulle bort och Gunnar Dafgård och KG Johansson undersökte om golfklubbens möjligheter att överta lokalen. En förundersökning startades upp angående finansieringen och vid halvårsmötet klubbade man igenom förstudien och startade upp arbetet inför flytten av lokalen.

1975

Lidköpings namn blev känt bland det golfande Sverige. Riksgolfvinst med en första inteckning i Prins Bertils pokal gav god PR åt klubben. 

PK bankens ”torgbarack” blev vårt nya klubbhus och flyttades från torget där den stått i 10 år. Färden den 20 januari ut till Truve tog 2 timmar och 50 minuter.

Huset placerades på sin nya grund och renoveringsarbetet startades upp. Sammanfattningsvis gjordes 3.000 frivilliga arbetstimmar samt annan hjälp från medlemmarna och sponsrande företag för att färdigställa klubbhuset. Till sommaren var klubbhuset redo att tas i bruk, lagom till De la Gardie Open. Dessutom så flyttades och 9:ans green under året.

1976

Lidköpings Kommun beviljar bidrag till klubben med 200.000 kr för att kunna starta vår utbyggnad av banan till en fullvärdig 18-hålsbana. Antalet medlemmar är ca 400 st. Försök med servering i klubbhuset startade och blev mycket uppskattat. Klubben vann Riksgolfen där Ingegärd och Bo Silow samt May och Carl-Johans Larsson bidrog med ett uppfinningsrikt prisbord.

1977

Klubben fyller 10 år vilket firades till långt inpå natten med många golfare, tal och utmärkelser. Jimmy Eriksson blev klubbens nye tränare. Spelare från klubben som utmärker sig är Toni Lundahl som kom 2:a i De la Gardie Open samt Tomas Vänerfors som vann sin klass i Colgate Cup. Karin Öster var klubbens tredje junior som bara 12 år gammal visade sitt bländande spel och fick en inteckning i vandringspriset i Axéns 30-hålstävling.

1978

”… och härmed förklarar jag banan såsom invigd." Dessa ord sa kommunalrådet Lennart Blom den 9 september och äntligen blev Lidköpings Golfklubb en 18-hålsbana och möjligheten att ge utrymme för ung dubbelt så många golfare i klubben. Representanter från Västgötaklubbarna kom med gratulationer och fick möjlighet att provspela banan, tyvärr i ihållande regn. Några kändisar fanns med bland spelarna såsom Ingemar ”Ingo” Johansson, Hagge Geigert, Fredrik Belfrage, Hemming Sten och William Thoresson vilket gjorde att det var stor publik. Kvällen avslutades med en fest.

Vårt nya pumphus ertappades som svartbygge då vi hade glömt att begära byggnadslov. Glömskan kostade oss 500 kr.

1979

Klubben får en ny ordförande i P A Pagoldh samt en ny tränare – Gunnar Johansson. Målet i klubben är att öka medlemsantalet till 700-800 medlemmar. Årets största tävling var Kräftgolfen med 116 deltagare. Toni Lundahl fick NLT-medaljen.

1980

Karl-Erik Johansson är tillbaka som ordförande för att jobba vidare med att göra golfen till en folksport. Inför säsongen har en banförändring gjorts och man kommer nu att passera klubbhuset efter 9 hål.

De la Gardie Open hade 107 startande där 16-årige Magnus Grankvist slog till med fint banrekord på 69 slag.

1981

Klubben gör en storsatsning på att få fler medlemmar till vår bana genom att sänka avgiften under ett introduktionsår för att locka ut Lidköpingsborna till Truve. Kategorin kallades ”Kommunspelare” med mottot ”Golfen – Allemanssporten – En idrott bland idrotter”.

1982

Klubben fyller 15 år och ett målinriktat arbete på juniorverksamheten har gjort att vi har en av Västsveriges största ungdomssektioner. Vi får en ny tränare vid namn Anders Starkman. Rörstrand Open (tidigare De la Gardie Open) spelas numer över 2 dagar. 150 herrar ställde upp där och hemmaspelare Per Axelsson var bäst med ett slag före Jan Andhagen, Västerås. Efter en vinst i Aer Lingus på Irland blev våra juniorer med Jens Axelsson, Magnus Grankvist och Toni Lundahl Europas bästa klubblag för juniorer – Europamästare med andra ord!

1983

Ett bra år med god ekonomi. Medlemsantalet ligger oförändrat på drygt 400 personer. Banarbete pågår där två nya hål ska vara klara till 1984 års RM. Rörstrand Open samlade denna gång 135 spelare och där vann Karin Öster överlägset bland damerna och Magnus Grankvist tog andraplatsen bland herrarna. Toni Lundahl blev distriktsmästare och även klubbmästare detta år med ett banrekord på 64 slag.

1984

Under vintern byggdes damernas omklädningsrum om till kansli och damerna övertog herrarnas rum. Vi bygger ett nytt hus för personalutrymme, verkstad och omklädningsrum för herrar som beräknas vara klart under kommande vår. Även banan har detta år fått sig en upplyftning och ännu mer bollvänlig och de nya hålen är klara.

Internationellt sett blev Toni Lundahls andraplats i öppna franska amatörmästerskapen mest uppmärksammat.

1985

Det magiska strecket har nåtts på över 500 medlemmar. Arbetet med en ny driving range påbörjas för att slippa den farliga övergången på väg 44 likväl som det ringa utrymmet på rangen som irriterar många. Banan blev spelklar till Rörstrand Open där Magnus Grankvist avgjorde på tredje omspelshålet och vann. Magnus hade också sitt första år som proffs. De som satte lagsegern i div. 2 västra detta år var Jens Axelsson, Martin Ek, Toni Lundahl och Thomas Karlsson.

1986

Vi spränger vallen igen med 628 medlemmar. Kan vi fortsätta så här undrar många?

Framgångarna med det ökade medlemsantalet tros bero på Introduktionskommitténs och Tomas Dalemos uppföljning i ”öppet hus” dagarna samt att klubben varit närvarande i lokalpressen.

Vi fortsätter vårt arbete med vår nya driving range och den nya infarten till parkeringen kommer att iordningställas. Vi får en ny ordförande vid namn Jerker Lärk. Till klubbhuset har vi fått nya möbler, terrassen utvidgades och vi fick en ny resultattavla.

Många framgångar i olika tävlingar med våra medlemmar Jens Axelsson, Magnus Grankvist, Karin Öster m.m.

1987

Klubben firar 20-årsjubileum detta år. Klubben övergår till ideell förening för att framöver ska kunna satsa, spara och fondera för framtida mål. En ny driving range med utvecklingsmöjligheter kommer att tas i bruk. Golfåret 1987 präglas av en kampanj om regler, golfvett och handicappsystem.

Toni Lundahl ersätter Tomas Dalemo som klubbens pro.

1988

Eva Jondell blir Lidköpings Golfklubbs första kvinnliga ordförande. Året innehåller förbättringar på banan, en ny korthålsbana, upprustad vagnbod, ny maskinhall. Planeringen med ett nytt klubbhus aktualiseras. Medlemsantalet är nu uppe i 900 medlemmar vilket resulterar i kölistor, trängsel på första tee, ronder på 5 timmar, svartspel, friktioner mellan gamla och nya spelare mm. Ett utbildningsprogram för nya och etablerade spelare införs för att lyfta hcp-frågor, golfvett och fundamentala regler.

1989

En mild vinter har möjliggjort att man kunna spela under tidig vår t.o.m på sommargreener. Klubben har över 200 spelare i kö då man satt taket på drygt 900 spelare. Utbildning inom regler och golfvett fortgår då tiden då man kunde gå ut på banan ensam är ett minne blott.

1990

En mild vinter gör att vi även i år får en rekordtidig säsongsstart och många spelare kan glatt konstatera att det inte blev något uppehåll i spelandet i år. Klubben arbetar för större trivsel och samhörighet. Klubben passerar över 1.000 antal medlemmar.

1991

För första året arrangeras en tourtävling för professionella spelare – Rörstrand Ladies Open. Förhoppningarna på denna tävling är klubbens Karin Öster och Monica Svahnqvist. Toni Lundahl blev svensk juniormästare

1992

Vi firar 25-års jubileum med en ny bansträckning som ska tas i bruk. Projekteringsarbete för ett nytt klubbhus är i full gång och planerad byggnation är under hösten och färdigställande inför kommande års säsong. Tack vare en projektgrupp bestående av Kjell Larsson och Olof Hartung har man arbetat fram ett förslag till nytt klubbhus där målet var att få fram en byggnad som i fortsättningen ska fungera på ett rationellt sätt. Inga oanvända ytor skulle finnas och driftskostnaderna skulle hållas låga. Även styrelsen, klubbens anställda, tränare och köksarrendatorn var delaktiga i förarbetet. Stenmarks Bygg fick anbudet som totalentreprenör.

Monica Svahnqvist representerar Sverige i Landskampen mot Danmark i Odense.

1993

Tack vare en kall och vintrig säsong har all tid och alla krafter fokuserats på det nya klubbhuset som kommer att tas i bruk under våren. Inflyttning invändigt sker under april och det resterande utvändiga arbetet ska vara klart till den 15 maj då klubben anordnar Rörstrands Ladies Open. Byggets totalkostnad är på ca 2 milj. kronor.

Monica Svahnqvist representerar Sverige D50, vid 54-hålsslagtävling utanför Venedig.

1994

Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där laget representerar Sverige i EM och blev 3:a i Waterloo, Belgien.

1994

Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där laget representerar Sverige i EM och blev 2:a i Eindhoven, Holland.

1997

Klubben fyller 30 år och inleds med att i sin helhet numera tillhöra Lidköpings kommun. Detta genom att kommungränsen mellan Götene och Lidköpings kommun nu ligger i Öredalsån. Monica Svahnqvist representerar D-50 i British Open Amateur Championship på Frilford Health Golf Club.

1998

Vi bygger om hål 11. Monica Svahnqvist representerar D-50 i British Open Amateur Championship på Powfoot Golf Club..

1999

Förberedelser för att utöka vagnbodarna är klar och där ska medlemsinsatser hjälpa till att hålla kostnaderna nere.

2000

Toni Lundahl förstärker tränarsidan med engelsmannen Paul Stoller som tidigare arbetat som tränare i Lundsbrunn (-98) och sedan i Turkiet, Österrike och Israel.

Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där D-50 laget representerar Sverige i EM och blev 4:a på Bogestads GK, Olso Norge. Det var 11 nationer som möttes.

2001

Klubben får som första klubb i Västergötland ett miljöcertifikat och även bland de 15 första i landet. Nya regler både på banan och i klubbhusområdet kommer att finnas. Ny altan färdigställs inför säsongen. En första hemsida lanseras.

2002

Beslut togs om firande av 35-

årsjubileum med en Scrambletävling 25 april. Efter tävlingen sker prisutdelning och dans på Pub Corner.

Spel på sommargreener startar på Skärtorsdagen. Inköp av Truveholm som ligger ute till försäljning diskuteras.

 

2003

Klubben beslutar att inte fortsätta budgivning på Truveholm, utan i stället försöka komma överens med nya ägaren om arrendekontrakt på markområdet.

 

2004

Ny bollmaskin inköps till driving rangen.

Beslut togs att medlemmarna skall kunna boka speltid via internet från och med 7 juli kl. 08.00.

Arrendeavtal med Truveholms nya ägare upprättades. Ulf Hellgren avgår som ordförande och Nils Ullgren tillträder.

Juniorerna vinner VGFs lagtävling

 

2005

Toni Lundahl slutar som pro och väljs till hedersledamot. Som ny pro anställs Jonas Stern.

Christian Poucette bygger Pay and Play på gamla granplanteringen vid Truve och önskar samarbete med golfklubben.

Klubben fick detta år ett flertal Distriktsmästare; Linda Larsson D21, Claes Andersson H35, Lars Edfelt H45 och Hans Forsström H55.

För andra året i rad vinner juniorerna VGFs lagtävling.

 

2006

En ny golfbil inköps. Matrikeln kommer ej att tryckas från 2007. Information skall ges via internet och i klubbhuset.

Juniorena vann sin Div1 serie och spelar nästa år i Västergötlands Elitserie. 277 seniorer och 163 juniorer står i kö för inträde i klubben.

 

2007

I april består klubben av 1190 fullbetalande medlemmar.

Bygglov för tak vid driving rangen införskaffades.

Klubben firade 40 år med en jubileumsvecka.

Juniorerna vann lag-SM och få åka till Spanien för spel.

Ingemar Kask avgår som kassör efter 16 år, Håkan Johansson tillträder.

 

2008

Pro Jonas Stern gör upp med klubben om ett nytt avtal.

Medlemsantalet är nu uppe i 1150-1200 personer. Spelrätter diskuterades på Vårårsmötet.

Nils Ullgren avgår som ordförande och som ny väljs Henrik Gallus.

Spelrätter införs istället för medlemslån.

 

2009

Klubben har begärt pris för att köpa in marken som banan upptar av kommunen, men priset blev för högt.

Utredning om driftsbolag presenteras. Klubben har 1100 medlemmar. Henrik Gallus avgår som ordförande och Uno Hallqvist tillträder.

Höstmötet godkänner styrelsens förslag om driftsbolag.

 

2010

Avtal skrivs med Jonas och Marielle Stern.

Taket till drivingrangen skall börja byggas. Ett positivt resultat på 94.000:- presenteras och medlemsantalet är totalt 1.189 personer varav 800 män och 389 kvinnor.

Under året hade vi 5.200 greenfeegäster. Sammarbete med Lundsbrunn diskuteras.

Beslut tas att bilda aktiebolag - Lidköping Golfklubb AB.

Peter Chamberlain besökte klubben den 19 maj med förslag på ny bansträckning.

Klubbens kanslist, Lilian Johansson avtackas efter lång tjänst, sedan 1989.

 

2011

Bestäms att gå vidare med P. Chamberlains förslag på banan. Markplanen spikad för ombyggnaden som beräknas starta våren 2012.

Medlemsantalet är 1.350 personer. Ca 37.000 ronder har spelats på banan.

 

2012

När kommunal borgen är beslutad kan banombyggnaden starta och SEB kontaktas om lån till ombyggnaden.

Problem med golfbollar som några roar sig att slå mot Edvinssons hus.

Klubbens juniorverksamheten fungerar bra.

Banombyggnaden påbörjas.

 

2013

Ombyggnaden försenas på grund av mycket regn. Man gör en revidering av markplanen.

Förslag att lägga driften av banan i Aktiebolaget.

Seniortävlingarna lockar ca 70 deltagare per gång.

Etapp 2 i ombyggnaden påbörjad och ny banträckning öppnas.

Styrelsen anmäler Anette Djup till årets idrottsprestation och till ny klubbchef anställs Peter Svensson

Uno Hallqvist  avgår och Thomas Viksberg tillträder som Ordförande.

 

2017

Klubben fyller 50 år och det firas med både en kick-off vid säsongsstart och sedan pågår firande under säsongen och avslutas med en jubileumsgoltävling med efterföljande bankett på Lidköpings Stadshotell.

Samarbetet med Lundsbrunns GK fortsätter och man kan spela utan kostnad på båda banorna.

I både herr och damklassen fick vi bevittna två unga och lovande vinnare. Hugo Thyr, precis fyllda 15 år, vann herrarnas klubbmästerskapet för första gången efter rundorna 68-73-71 (-1). Han tangerade inte bara banrekordet första varvet utan han blev även den yngsta klubbmästaren i herrklassen genom tiderna i Lidköpings Golfklubb. I damklassen visade Olivia Landberg vägen. 21-åringen vann damklassen på 78-74 (+10) och försvarade platsen på tronen som klubbmästare.


 

                                                                              

Tränare - golfinstruktör

1969 - ?             Kevin Weallace

1973 - 76           Tomas Dalemo (76)

1977 - 79           James (Jimmy) Eriksson

1979 - 81           Gunnar Johansson

1982  - 83          Anders Starkman

1983 -  86         Tomas Dalemo

1987 - 2004       Toni Lundahl

1992                    Ass. Pro – Johan Hagman

2000-                 Extra tränare Paul Stoller

2005 - 2010       Jonas Stern

2010-  2017        Jonas och Marielle Stern

2018 -                 Christian Bolgakov

Banarkitekt

1967                    Douglas Braiser från Åtvidaberg

2010                    Peter Chamberlain

 

Ordförande

1967 - 1975        Gunnar Dafgård                                                                                                                   

1976 - 78           Karl-Erik ”Kejo”Johansson

1979                   Per-Anders Pagoldh

1980 - 83           Karl-Erik ”Kejo”Johansson

1984 - 85           Hans-Olof Grönlund

1986                   Jerker Lärk         

1987                   Lennart Nylander

1988 - 89           Eva Jondell

1990 - 95            Sören Jönsson

1996 - 99            Karl-Wilhelm Hansen

1999 - 04            Ulf Hellgren

2005 - 08           Nils Ullgren

2009                   Henrik Gallus

2010 - 12             Uno Hallqvist

2013 - 16             Tomas Viksberg

2017                     Christer Broberg

2018 -                  Janette Roser

 

 

 

Uppdaterad: 10 OKT 2020 11:50 Skribent: Folke Brink
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info