Hoppa till sidans innehåll

Kållandsö GoIF


Seriesegrare i division 5 1971.
Från Vänste: Göran Skoglund, Göte Tobiasson, gunnar Holmstrand, Arne Larsson, Våge Larsson, Egon Ottersten, Anders Wikstrand, Inge Jansson, Bo Larsson, Rolf Johansson, Mats Svensson, Uno Fröjd, Greger Ulleryd, Hans Brink, Ove Roos och Göran Larsson.

 

En februarikväll 1934 samlades en liten skara idrottsentusiaster i gamla skolan på gården Låkälle på Kållandsö.
Ett möte hade utlyst i avsikt att locka idrottsintresserade ungdomar för att bilda en idrottsförening.

Ungdomarna kom så gott som samtliga från nord-sydlig riktning räknat, den mellersta delen av Kållandsö. Förklaringen till detta var att det fanns två grupperingar som spelade fotboll på Kållandsö. I öster fanns Läckökamraterna (Läckö Kungsgård), på den västra sidan fanns Tranebergskamraterna (Tranebergs Egendom).

Motsättningarna var stora mellan ”Bassarna” och ”Läckötorparna” och gränserna mellan grupperna var knivskarpa.

Ungdomarna från övriga delar av ön var inte särskilt välkomna i någon av grupperna. Med tiden tröttnade dock dessa på att stå utanför gemenskapen. Att själva få spela fotboll och bandy i en egen förening var målsättningen när man den 1 februari 1934 bildade Kållandsö Gymnastik o Idrottsförening.

Föreningens storhetstid var 1960-talet. Efter att ha vunnit div 6 och div 5 i början på 60-talet var det från 1963 och hela 60-talet spel i div 4. Höjdpunkten var 1968 då föreningen vann div.4 och avancerade till div 3 Nordvästra Götaland där man spelade 1969 men tyvärr åkte ur direkt.

De första åren spelade man på Kohagen men från 1941 har vackert belägna Hagavallen varit föreningens idrottsplats. Fotbollsintresset för föreningens damer vaknade först i slutet på 60-talet. På 70-talet spelade man i Lidköpings korpserier och 1980 anmäldes damlaget för första gången till seriespel i VFF:s seriesystem.

Bandy har varit en stor verksamhet inom föreningen. Det började redan på 30- talet med matcher på Bysjön och runt om i vikarna på Vänern fram till 1959 då en landbandybana stod färdig vid Ullersund.

Bandyn upphörde i föreningen 1971 då det blev en sammanslagning med Tolsjö Bandyklubb till Kållands BK. Även skidåkning, gymnastik och allmän idrott har funnits på programmet, dock främst under de tidiga åren.

 

Uppdaterad: 28 NOV 2017 17:19 Skribent: Ingemar W
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info