Hoppa till sidans innehåll

Härjevads Bollklubb


Härjevads BK (vit tröja och gröna byxor. St.fr.v;Rudolf Lundqvist, Yngve Ljung, Lars Karlsson, Arne Larsson, Olle Svensson, Axel Svensson, Bertil Gustavsson, Nils Högberg. Knäst. fr.v; Harry Gustavsson, Ingvar Svensson, Ingemar Happe, Börje Larsson, Inge Svensson.

Fotboll spelades första gången i Härjevad år 1932. Första matchen spelades mot Täng och det blev förlust med 1-0. År 1933 fick klubben tillgång till en plan på Nordhalla där det spelades matcher mot Trässberg, Järpås och Jungs B-lag. Spelarna i Härjevad låg några steg i utvecklingen efter de andra A-lagen och något ordnat seriespel förekom inte. År 1935-1937 fick vi hyra en fotbollsplan på Närefors Egendom som låg i Uvered på andra sidan Lidan. Arrendet betalades genom dagsverken i höbärgningen och under höstskörden. I Härjevad fanns inte tillgång till mark hos de markägare som tillfrågades. Ett svar var: Mina marker är ej till sådant ändamål, jag anser att det ej är till någon nytta. Efter att med växlande framgångar deltagit i pokalserie lades verksamheten ner.

1947 hade attityden hos de styrande ändrats och klubben fick arrendera en bit mark av Johan Svensson vid Härjevads mejeri till en kostnad av 100 kronor årligen, som planerades och dränerades i egen regi.  Många lass sand kördes från allmänningen vid Hulan och blandades ut med leran. Nu hade Härjevads Fotbollsklubb återuppstått och den första styrelsen bildades av: Ordförande Arne Larsson, sekreterare Rudolf Lundqvist och kassör Inge Svensson. Nu köptes nya dräkter, gröna byxor och vita tröjor. Nu hade Varaortens fotbollsallians bildats och där deltog Härjevads BK med växlande framgångar under tiden 1948 - 1953. Våra starkaste spelare var Harry Gustafsson och broder Bertil Gustafsson. Harry var målskytten och Bertil allroundspelaren. I pojklaget briljerade tvillingarna Stig och Sixten Svensson som ganska snart värvades till Järpås IS. 

Att Härjevads BK återsuppstod 1947 framgår av kassaboken som omfattar åren 1947-1956. Detta är den enda skriftliga dokumentation som finns kvar efter klubben. Härjevads BK fick överta den kassa som fanns kvar på 506,86 kronor från den första klubben. Innan planen var klar tränade man i hagen på Lars-Larsgården. Medlemsavgiften var 3 kronor för vuxen och 1.50 för ungdom. Domararvodet var 1948 21 kronor. För att bättra på ekonomin så hyrde Härjevads BK dansbanan på Närefors av Uvered skytteförening för en symbolisk summa men godasägare Zettergren som ägde Närefors Egendom skulle ha markhyra som bestod av dagsverken i höbärning och skörd. Höet hängdes på stakar och ett år deltog 30 man i arbetet. Medlemmarna tyckte de kunde göra roligare saker så man flyttade nöjesarrangemangen till Hulan vid Allmänningen i Härjevad. Dansbanan lånade man av Uvereds skytteförening och lade upp i Hulan och även en scen byggdes i sluttningen.

1957 tom 1962 arrenderar Saleby IF fotbollsplanen av Härjevads BK för seriespel tom 1959 och träningsmatcher tom 1962. Därefter har ingen verksamhet förekommit på Härjevads Idrottsplats som numera brukas som åkermark.

Härjevads BK hade även ett bandylag en säsong och spelade på Lidans is. Åtta seriematcher och lika många förluster.

Uppdaterad: 09 JAN 2018 14:14 Skribent: Leif-Ove Gustavsson
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info