Hoppa till sidans innehåll

Tuns IK


 Tuns IK, 16-årslag 1966:

Stående från vänster: Olle Johansson, Gunnar Holgersson, Harris Wallenbrandt, Pelle Almén, Tommy Sundberg, Jan-Olof Bengtsson och Sixten Dahlström.
Knästående från vänster: Kjell Johansson, Håkan Eklöf, Jan Svedberg, Dan Franzén och Yngve Bengtsson

Tuns IK bildades den 19 januari 1932. Klubben har haft ett par föregångare i Tuns IF åren 19021- 1929, och Tuns IS tiden 1930 till 1931.Tuns IKs första styrelse bestod av:Ordf. Erik Andersson, v ordf. Herman Andersson, sekr Harry Ahlkvist, kassör Nils Lind, Suppl. Algot Karlsson och Johan Bengtsson

Fotbollsplaner hade först disponerats på Såtenäs Egendom vid ladugårdarna samt vid Bergaskolan. Men Tuns IK fick sedan inte spela på de planer som fanns inne på Såtenäs därför att flottiljen byggdes ut när andra världskriget hade brutit ut, så laget fick spela på hagar i Gammalstorp eller Gamlegården i Tun. Men man fick inte vara kvar där heller utan hemmaplan blev istället Tådenes fotbollsplan.

Tun hade en driftig ordförande i Johan Bengtsson och han kontaktade arrendatorn på Hovgården i Tun, Anders Almén och undrade om det fanns möjlighet att klubben kunde få anlägga en fotbollsplan i en utav beteshagarna (där Tunet är idag) och det mötte inget hinder. Dock var ju inte Almén ägare utan det var Sillvii Stiftelse och av den fick klubben arrendera marken.

Åren 1944-45 byggdes nuvarande fotbollsplan. Idrottsplatsen utbyggdes sedan under 1960- talet. 1976 började planering och genomförande av att anlägga en fotbollsplan till med godkända mått för seriespel, detta för att verksamheten vuxit kraftigt med flera lag, bl a barn- och flicklag. Invigningen skedde 1980 med en match mellan Öxabäcks damlag och ett Tun med förstärkningar från andra klubbar.

I seriespel var Tuns IK fastklistrat i centralserien från 1946 till 1956. 1961 blev det verkliga genombrottsåret och året därpå kom laget upp i division 4.

En stor sensation var det 1960 då klubben spelade ner allt motstånd och var till sist finalmotståndare till allsvenska Elfsborg. Elfsborg segrade med 2-1 på Tunet. I halvtid ledde dock Tun med 1-0 efter mål av Kent-Ove Hermansson.

1962 gick alltså Tun upp i div 4 och spelade i denna division till 1973 då klubben vann denna serie för första gången. Det blev dock bara ett år i div 3.

2022 har åter Tuns IKs representationslag seriespel i Div VII Lidköping  

Under åren har Tuns IK även haft sektioner för bandy, bordtennis och gymnastik.

Uppdaterad: 15 DEC 2017 11:06 Skribent: Ingemar W
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info