Hoppa till sidans innehåll

Lennart "Bombi" Birgersson


Lennart ”Bombi” Birgersson
Född 1926

Idrottsmannen med vatten under fötterna.

Lennart fick intresse för segling i unga år och 1946 blev han medlem i Segelsällskapet Westgötarne (SSW) och hängde i början med som gast på olika båtar. I början på 50-talet köpte Lennart sin första segelbåt, en sk kanotseglare som inhandlades i Stockholm. Han deltog sedan i kappseglingar på olika platser i Vänern och nådde som bäst en andraplacering då klubbar från främst Kristinehamn och Karlstad oftast var för svåra, dom tillhörde svenska eliten. Nästa båt blev en 6,5 meters Thorelljolle i plywood och som ”Bombi” själv var med och byggde i en verkstad i Vinninga. Båten var uppkallad efter den kände seglaren, olympiske guldmedaljören och konstruktören SvenThorell.

Även segling på is, alltså skridskosegling, har varit en av Lennarts sporter. Här nåddes stora framgångar då Lennart blev både klubbmästare i SSW tre gånger och distriktsmästare år i rad. Han deltog också i svenska mästerskapet och kom på tolfte plats i konkurrens med 100 deltagare.
I SSW har Lennart också haft många olika förtroendeuppdrag, först som ungdomsledare och sedan som ordförande i över 30 år varefter han blev hedersledamot.

Sin bandykarriär inledde Lennart som 15-åring i Vikens bandylag, ett pojklag som höll till på älven. Där vann man först en pojklagsserie och sedan också en seniorserie med samma lag efter final mot BK Wiking. Wästerlunds BK som då spelade i Skaraborgsserien hade vid denna tid dåligt med folk varför man med legendariske ledaren Ivan Backlöf i spetsen värvade i stort sett hela Vikenlaget som därmed upphörde.  Under sin tid i Wästerlund gick Lennart bl a en tränarutbildning på Bosön 1958 samt deltog i alla kvalmatcherna till allsvenskan, först mot Heros 1959 och sedan mot Lesjöfors 1960. Bägge gångerna dock utan att lyckas nå den högsta bandyserien. Efter sin aktiva karriär ingick Lennart i Wästerlunds styrelse i 35 år (varav ordförande i 13 år) ända fram till sammanslagningen med Sjödalen till Lidköpings AIK år 1968 , vilket Lennart som en av två ledamöter, dock röstade emot! Under några år i slutet på 40-talet gästspelade Lennart i Bagaregårdens IK i Göteborg,  . 

Som pensionär har Lennart ”Bombi” Birgersson” varit aktiv medlem i Lidköpings Idottshistoriska sällskap från starten 1991 och sedan som styrelseledamot och v ordf i många år. I LIHS har han också gjort många dokumentationer om Lidköpingsidrottens föreningar. Sitt smeknamn ”Bombi” fick han ifrån boken om ”Bombi Bitt”, förmodligen beroende på att han hade vissa likheter med huvudpersonen i denna berättelse.

Lyssna på Lennart vid en intervju den 20 feb.2015 med Ingemar Williamsson

Uppdaterad: 05 FEB 2018 20:37 Skribent: Ingemar Williamsson
E-post: Adressen Gömd


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info