Hoppa till sidans innehåll

Tennis


Lidköpings Tennisklubb 100 år

Historik av Bruno Karlsson

 Ingen av grundarna av  Lidköpings Tennisklubb för snart 100 år sedan kunde väl ana att bl a

-  LTK skulle avancera till högsta serien i Sverige, Elitserien 1993

-  Bärga ett SM-guld i lag 2006

-  Två av klubbens spelare, Anders Järryd och Robin Söderling skulle ståta på  världslistan

-  Lidköping skulle ha ett av två tennisgymnasium i Sverige

Jag ämnar nu gå tillbaka lite  i historien och berätta om LTK GENOM 100 ÅR

LEDARE    FRAMGÅNGSRIKA   SPELARE    BANOR-ANLÄGGNINGAR

 I LTK:s grundstadgar står bl a att klubben har till uppgift att genom utövande av tennissporten höja intresset för densamma och utbilda goda idrottsmän samt verka för en god kamratanda. Allt stämmer ju in på vår Gubba-tennis.

LEDARE

Lidköpings Tennisklubb bildades den 20 juni 1912 med 40 medlemmar. Inititativtagare och grundare var Direktör Leo Ahlman, 60 år. Han spelade själv ej tennis.

Han var ordförande i ett antal år. Sedan är det dåligt med dokumentationen, men en Nyman och Collin var ordförande på slutet 20 resp. början30-talet.

I slutet av 30-talet blev  Nisse W Larsson (känd skollärare i staden) ordförande t. Därefter kom Hugo Hagelin på 40-talet och Yngve Kjellsltröm samt Arne Söderström, som avlöstes av Kalle Fasth.

Kalle  blev ordförande 1957, 34 år gammal. Han gästspelade sedan som sekr något år då man hade problem med den posten.

Innan Kalle blev ordförande var hen sekreterare i 6 år.

Gunnar Melén ersatte Kalle några år innan Kalle åter trädde in som ordförande. Han var 67 år gammal när han avgick.  Kalle var en fantastisk man.

Jag citerar en del av min artikel i NLT:

-  Utan hans till synes outtröttliga energi och innovationsrikedom hade tennissporten i Lidköping inte varit vad den är idag. LTK:s fina tennisanläggning är i huvudsak Kalles verk. Hans smittande entusiasm kombinerad med enorm envishet och tävlingsinstinkt gjorde att ”omöjliga” projekt plötsligt blev helt genomförbara.

- Vi känner en stor glädje över att Kalle fick möjlighet att uträtta så mycket till nytta för så många tennisintresserade.

Kalle hade ett enormt stort kontaktnät bland Förbundsfolk, företagsledare och inte minst kommunfolk.

Efter Kalle kom det mer kortlivade namn på ordförandeposten, Ingemar Törnqvist, Staffan Ackel, Bengt-Olof Träff, Mats Andersson och Per Lowborn. Den senaste i raden är ju Ove Törnqvist.

Jag har nu endast nämnt ordföranden. Det är ju många personer  som gör en klubb framgångsrik, men det är ju ordföranden som ”driver” verksamheten.

Jag roade mig med att ta fram styrelsen vid klubbens 50-årsjubileum 1962.

De flesta av oss känner ju igen namnen K-G Holm, Sven Cederqvist, Karl Fasth, Gunnar Melén, Arne Söderström, Pekka Vartinen, Sune Jacobsson och Rolf-Erik Hjertberg. Alla är nu döda, utom Rolf-Erik Hjertberg, som var med på Kalles begravning. Han gick med rollator.

SPELARE

Under 100 år kommer det ju fram många duktiga spelare. Den förste i raden är Helmer Hagelin som vann det första klubbmästerskapet 1917.

På  20- och 30-talet dominerade namn som Gösta Engström och Bert Sahlström,

Men även Hugo Hagelin (en yngre bror till ovannämnde Helmer Hagelin) var framgångsrik, främst i dubbel och mixed-tävlingar. Även Nils W Larsson var framgångsrik.

På 40-talet kom sedan giganten Sven ”Brölen” Cederqvist.

Vid LTK:s 25-årsjubileum 1937 ställde han till med en sensation genom att som 15-åring bli 3:a i Herrsingel-klassen.

Han vann hela 27 LM. Det första 1940 när han var 18 år gammel. Sin sista LM-segervann han 1968 vid 45 års ålder.  Hans segerrad under 30 år spräcktes bara ett par gånger, bl av av ”Boven”, Bengt-Olof Wänerstig (årets segrare i Gubba-Tennisen)  1962 och 1963.

Sven blev distriktsmästare flera gånger och hade åtskilliga duster med bl. al Sven Davidsson, Borås. När Västergötlands Tennisförbund firade sitt 50-årsjubileum kom Sven Davidsson hem från USA och överlämnade en penningåva, som tack för att Västergötlands TF bekostade hans första utlandsresa när han kom med i svenska landslaget, vilket möjliggjorde hans deltagande. Kalle Fasth mötte upp på flygplatsen och de första legenden Sven Davidsson sade när han kom på svensk jord var - Hur mår ””Brölen”.

På damsidan kan nämnas Ulla Pettersson, som helt dominerade från 1950, både lokalt och på distriktsnivå och profilerade sig även på Sverige-nivå. Hon vann bland annat Drottningens Pris. Innan hon flyttade till Norrköping, gifte sig och fick efternamnet Åhlström, han hon vinna DM i mixed 1954 tillsammans med en viss Åke Hjelm. Jag vet inte om det var tennisen eller annat som lockade Åke .

Jag läste i en tidning för ett tag sedan att Ulla Åhlström är den spelare som har flest SM-tecken.   

Vi hade en rad duktiga spelare som Bosse Carlsson, C-G Fasth Bo Silén med flera, men ingen nådde  de riktigt höga tinnarna, som  Björn Hellberg säger.

Jag roade mig häromdagen med att kolla en s k hcp-lista som gällde vid 60-årsjubiléet. Den toppades på 0.40 av Bo Carlsson, C-G Fasth och Bo Silén.

Gunnar Hultman och Åke Hjelm stod på 0.15, och Lars-Erik häger p 0 3/6.

Själv hade jag 0.15 3/6. Alla var vi före Anders Järryd som hade Scratch !

Men-han var bara 11 år.

Sedan kom ’Torbjörn Fasth, som blev den förste LTK-are som lyckats göra tennis till sitt yrke.  Han blev svensk juniormästare etc. och vann den första Kalle Anka Cup-tävlingen i Båstad 1970. Han vann den yngre klassen, Björn Borg den äldre och Helena Anliot flickklassen.

Han driver idag en tennisanläggning i Missisippi med 13 banor, swimmingpool och bar.

Därefter kom ju Anders Järryd,den störste av dem alla, som inte behöver någon närmare presentation.

Han blev världsetta i dubbel  och världsfemma i singel. Är 50 år idag och spelare med framgång i LTK:s A-lag!

Sedan kom ju Johan Sunnemark, Rickard Dellenborg som var bland de 10 bästa juniorerna i Sverige.

Det finns flera egna  spelare som haft framgångar, men det får räcka.

Jag höll på att glömma, Arne Larsson med SM-tecken som veteran, både i singel och dubbel.

Min dubbelpartner idag, Bo Roosvall, har en syster, Ingalill Karlsson, som blev SM-trea på 90-talet vid tävlingar i Kungl. Hallen i Stockholm tillsammans med sin dåvarande make….

Vidare har vi ju haft inflyttade spelare som Robin Söderling, Johan Brunström  Jarko Niemenen m fl, men Robin kom ju hit som 12-åring och kanlväl  i viss mån kallas en LTK-produkt, fast han i pressen kallas Tibro-sonen.

På damsidan återfinns idag Donika Bashota, Sofia Häger m fl duktiga ungdomar.

BANOR OCH ANLÄGGNINGAR

Innan klubben bildades hade det förekommit sporadiskt spel på en lerplan i Stadsträdgårdn vid den s k Västra Skolan. Vid samma tid har man på senare tid även upptäckt ett foto tennisspelande ungdomar ute vid Skogshyddan.

Tre år efter klubbens bildande, 1915 alltså, fick LTK tillstånd att bygga stadens första tennisbana,  placerad vid nuvarande Wennerbergsskolan. Förmodligen väldigt nära nuvarande Wennerbergsgården.  Marken uppläts av Lidköpings stad. Villkoret var att LTK fick stå för kostnaderna vid byggandet och banan drift, samt att när staden så önskade skulle klubben svara för banans avröjning och återlämnande. Fyra medlemmar i klubben skänkte ett startkapital på 100 kr var till ordningställande av en banan.

1922 började även damerna att spela tennis och Greta Johansson  var dominerande och vann många LM från 1930 till 1946.

1928 fick banan ”permanent” beläggning i form av någon slags betong.

1935 beslutar Stadsfullmäktige att till tennisklubben upplåta ett öster om Östra Folkskolan  beläget område av sådan storlek, att två  tennisbanor kan anläggas å detsamma samt att vid flyttning av den väster om nämnda skola belägna tennisplanen bidraga med ett belopp av 2.500 kronor. Klubben beslutarl uppdraga åt den kände tennisbaneexperten Kriegsman att uppgöra arbetsbeskrivning och fullständiga ritningar. Banorna invigdes 1936

1952 invigdes 2 st nya grusbanor på Silfversköldslyckan, d v s vid nuvarande Rudenschöldsskolan. LTK firade samme år 40-årsjubileum.

1960 invigdes Idrottens Hus. LTK hade en byggnadstiden hoppats att få tränings- och speltider i den nya hallen. Tyvärr blev det inte så. Endast sporadiska spelltilllfällen. Andra sporter fick företräde.

Sedan kom det stora lyftet. Plasthallen byggdes 1967. Då började jag med tennis och kom in i verksamheten.  Den officiella invigningen ägde rum den 25/11 1967 och förrättades av Lidköpings kommunalborgmästare, klubbens ordförande under många tidigare år, Arne Söderström. Kostnaderna belöpte sig till kr 100.000. Frivilliga bokförda timmar från klubbmedlemmarnas sidan utgjordes av 1.460 fördelade på 48 medlemmar.

1972 byggdes ytterligare ett plasttält, den s k Tensihallen bakom Isstadion med två grusbanor.

Samma år övertog kommunen grusbanorna vid Rudenschöldskolan och belade dem med asfalt.

1977 invigdes LTK:s nya inomhushall med två banor. Den utökades 1981 med Bana 3 och 1984 med bana 4 och utebana 3.

1985 lades grusbanorna vid Solhagsvägen ner.

1991 blev nuvarande anläggningen komplett med bana 5 och 6.

Hösten 2010 blev tillbyggnaden med nya kanslilokaler, nya omklädningsrum, shop etc. färdig och där är vi idag. Och man får säga att vi har en fantastiskt fin tennisanläggning, som vi skall vara stolta över.

BRUNO KARLSSON

Uppdaterad: 25 OKT 2013 11:23 Skribent: Bruno Karlsson

 


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info