Hoppa till sidans innehåll

Skytte


Lidköpings Skytteförening 150 år 2011

 

”Upp Odins söner!” Så lyder första strofen i den dikt som inledde ett ”sällskapsspektakel” 1863 som Lidköpings Skarpskyttekår arrangerade. Anledningen var att få pengar till kåren som startat 1861 och vars fortsättning, Lidköpings Skytteförening, nu därför kan fira 150-årsjubileum.

Strofen speglar också i vilken anda skarpskyttekårerna bildades vid denna tid i Sverige. Syftet var att öka landets försvarsberedskap – Skarpskyttekårerna – var den tidens Hemvärn – med exercis, marscher och övningar.

Lidköpings Skarpskyttekårs första marsch gick till Lunnelid, där diverse vapenövningar vidtog. Marschen kanske anträddes till tonerna av Gunnar Wennerbergs 1861 specialskrivna marsch för Lidköpings Skarpskyttekår förresten?

Lidköpings Skytteförening leds numera av Torbjörn Wold vars farfar kom från Norge, med ett norskt skyttemästerskap i bagaget, och blev mycket framstående medlem föreningen, liksom hans som, Birger, svensk mästare i skidskytte 1934.

Medlemsantalet är numera mindre än under storhetstiden under krigsåren 1939-45 då man var uppemot 700 medlemmar.

- Vi är inte så stora, men man kan säga att vi har fler som återfinns i Sverigetoppen, säger han och hoppas att den nu renoverade skjutbanan i Ljunghed med självmarkerande tavlor skall locka fler till att bli aktiva i Skytteföreningen.

Även om det redan 1913 fanns tre registrerade kvinnliga skyttar i föreningen är det klent med kvinnor under Lidköpings Skytteförenings historia.


Uppdaterad: 25 OKT 2013 13:50 Skribent: Folke Brink


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info