Hoppa till sidans innehåll

Lidköpings HK


Lidköpings Handbollsklubb en pigg och vital 50-åring firar med jubileumsdag den 1 mars 2008

 

Utdrag från klubbens jubileumsskrift inför 50-årsjubilerandet.

Lidköpings HK bildades måndagen den 3 mars 1958, vid ett möte på Rådhusets konditori.

Det var ett 20-tal handbollsintresserade som hade hörsammat annonsen om att försöka bilda en handbollsförening i Lidköping.

Träning hade dock påbörjats under hösten och vintern i Margretelunds gymnastiksal. En liten gymnastiksal med endast ett handbollsmål.

Som tränare fungerade Hans Göran Holst och Göran Ankarsten.

På mötet i Rådhuset bildades en handbollsklubb som efter många diskussioner fick namnet Lidköpings Handbollklubb.

Den första styrelsen fick följande utseende: Ordf. Curt Lidberg. Sekr. Ingemar Sunden. Kassör Stig- Erik Johansson (Frykgård) samt Hans Lenhult och Lennart Carlsson

Kassören Stig Erik kommer att vara kvar som kassör i LHK i 15 år

Ordförande för klubben lyckades man inte få någon att bli på mötet, men på tisdagen tillfrågades Curt Lidberg som ställde upp.

Klubbfärgen bestämdes att den skulle vara helvit. Mest beroende kanske på att de flesta hade redan vita gympabyxor och en vit undertröja. Ekonomiskt var det också en fördel för några medel att köpa utrustning fanns ju inte än. Kanske sneglades det också mot Göteborg och Redbergslid som då kallades ”de vita eleganterna”

Den första handbollsmatchen spelades den 11 febr. 1958, alltså 3 veckor före själva bildandet av föreningen. Matchen spelades mot Polisen i Lidköping.

Spelplats var Såtenäs flottiljens gymnastiksal, viken var den enda som höll någorlunda handbollsmått i Lidköpings kommun. Resultatet blev 13- 12 till LHK, som för dagen spelade i vita undertröjor.

Något seriespel förekom inte under våren 1958 men en del träningsmatcher spelades.

Den 15 maj fick LHK medlemskap i Riksidrottsförbundet.

Under hösten 1958 kom träningen igång igen och nu var Läroverkets nya Gymnastiksal klar (nuvarande De la Gardieskolans gymnastiksal) med måtten 15 X 47 meter. LHK deltog för första gången i seriespel i div. 4.

Under 1960 byggdes Idrottens Hus och invigdes i september 1960. LHK växer nu så det knakar och har A- B- och juniorlag i seriespel samt ca. 130 ungdomar som tränar handboll.

1961 möts LHK och Skara för första gången i seriespel. De derbymatcherna har genom åren alltid varit extra roliga att spela. Säsongen 1963 -64 vinner LHK div.4 och finalmatchen mot Skara ses av 814 personer. 1965 får LHK ett nyförvärv från Tyskland Trotz Kob med meriter från div.1 spel och Tyska landslaget. En sådan duktig spelare har varken förr eller senare spelat i LHK;s tröja. LHK vinner både serien och DM 1968. DM finalen spelades mot IFK Borås som då var ett div.1 lag. Det kommer att dröja tills 1987 innan LHK återigen kan vinna en serie och bli uppflyttade i div.2. Under 1998 till 2001 kvalade LHK fyra år i rad utan att lyckas ta steget upp i seriesystemet. I dag har LHK lagt tyngdpunkten på att få en väl fungerande ungdomssektion med väl utbildade ledare för att kunna ha en bred verksamhetatt rekrytera spelare och ledare ifrån, till klubbens seniorverksamheten.

När man summerar klubbens 50-åriga historia har klubben inte nått så stora idrottsliga framgångar som man drömt om. Men många ungdomar har fått sin idrottsfostran i klubben. En väl så viktig bit i idrottandet är den sociala biten med gemenskap, fairplay och att ha respekt för motståndare, domare och andra ledare. Den delen tycker jag har genomsyrat verksamheten i Lidköpings Handbollklubb under de här 50 åren.

Några ledare i LHK:s styrelse som har arbetet i många år i klubben.

Erling Carlsson 27 år (ordf. kassör) Arne Ögren 19 år (sekr.) Bertil Pettersson 16 år (ordf. sekr.) Stig Erik Frykgård 15 år. (kassör)


Uppdaterad: 25 OKT 2013 13:52 Skribent: Folke Brink

 


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info