Hoppa till sidans innehåll

HK Linne


HK Linne

 

Linne grundades 17 februari, 1957 av fyra tjejer som arbetade på en syfabrik, Lidköpings Linnefabrik.

De ville hålla på med något på fritiden och de tyckte att handboll verkade intressant.
Från början var det ett korplag som spelade utomhus mot andra amatörlag från olika fabriker/industrier.

Röstrand och nykterhetsorganisationen Verdandi hade vart sitt lag i serien.

Linnebolaget, som de då hette, gjorde bara två mål och förlorade alla sina matcher.
Men fler spelare värvades och Linnebolaget växte.

Det kom spelare från bl.a. Rörstrand och Verdandi, som sedan tvingades lägg ner.

1959 hade Linnebolaget blivit stadens ledande damhandbollsförening och det vann utomhusserien överlägset.
Även andra unga talanger i Västergötland sökte sig då till Linne.

Det kom alltifrån Vänersborg, Skara och Skövde.

1960 byggdes Idrottenshus och handbollen flyttade in. Linnebolaget bytte namn till HK Linne och organiserade upp föreningen. Man fick medlemskap i Svenska Handbollsförbundet och skulle få spela i inomhusserien.Detta drog igång flickhandbollen.

Det kom massvis med tjejer som ville vara med och spela och det ordnades spel och turneringar för de unga tjejerna i Idrottenshus. Linne hade ett ungt A-lag som spelade division 1. Det var ett mindre lyckat år för A-laget och klubben satsade istället på att få in fler unga talanger i klubben. Den satsningen visade sig vara positiv.
Linne etablera sig i ettans högsta serie (allsvenskan) och sågs bland de fem bästa damhandbollsföreningar i Sverige vid säsongen 1965-66. I och med det bredde klubben ut sig som tidigare bara hade haft A-lag och B-lag till att starta både juniorlag, ett 16årslag och 14-årslag.
Svenska handbollsförbundet fick upp ögonen för Lidköping och den nya hallen genom Linnes framgångar. Flera stora mästerskaps- tävlingar och träningsläger anordnades, främst under 60-talet. Det va Nordiska Mästerskap, VM- kval och landskamper.
Bland annat en damlandskamp 1964 mellan Sverige och Danmark som lockade 1321 betalande åskådare. Det är fortfarande hallens gällande publikrekord.

Åren 1963-72 betraktades som Linnes gyllene tid. Strax efter de framgångsrika åren kom Linne in i en svacka och fick dra sig ner till lägre divisioner.
Tack vare den omfattade ungdomsverksamheten med närmare 300 medlemmar som mest, gick upphämtningen bra, Linne tog sig tillbaka till allsvenskan säsongen 75/76.

Konkurrensen var hård de stora framgångarna uteblev för deras del. Men Linne försvarade sin plats som ett av Sveriges bästa damhandbollslag, mycket tack vare den breda och livliga ungdomsverksamheten. A-laget höll sig kvar i allsvenskan ända fram till 1984 och sedan i början av 90-talet halkade de ner till division 2.

Där har A-laget spelat ända tills säsongen 06/07, då man valde att gå ner till division 3 av olika skäl. Det var ett relativt ungt A-lag och man ville satsa på en bred ungdomsverksamhet.

 Genom åren har Linne spelat i den högsta serien 19 säsonger, var av 9 i den numera gällande Elitserien. Detta har utvecklat många duktiga spelare.
Några av dessa blev även landslagspelare. Sex av dem kom till och med så långt som till A-landslaget.17 Linnetjejer har varit med Juniorlandslaget.
Där var Lena Larsson som 14-åring den absolut yngsta spelare som spelat i ett damlandslag, alla kategorier. För klubbens del var den mest framgångsrika perioden under säsongerna 1966-70, då laget tog sig till SM-final sex gånger.
Tre utomhus och tre inomhus. Det var nära till vinst flera gånger men de lyckades aldrig vinna. I flera år har en sammanslagning mellan alla handbollsklubbar i Lidköping varit ett hett ämne. Under säsongen 2009 kunde föreningarna samsas och i början av 2010 kom beslutet att bilda en ny handbollsförening.

Vid ett möte den 21 maj 2010 antogs ett beslut om sammanslagning av hanbollsklubbarna, Lidköpings HK och Kållandsö HK med gemensamma namnet HK Lidköping

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:04 Skribent: Folke Brink

 


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info