Hoppa till sidans innehåll

Basket


Basketklubben LIDBAS bildades 1977 på initiativ av bl. a nyinflyttade Bo Runeberg (vars son Jonny Runeberg är föreningens nuvarande ordförande) och Gustav Kaufmann som också var klubbens förste ordförande. I Lidköping fanns vid denna tid ingen som helst basketkultur så inledningsvis bestod laget av många amerikanska utbytesstudenter och hade i början ett seniorlag samt ett pojklag som höll till i De la Gardie skolan.

Föreningen växte ganska snabbt och snart fanns ett etablerat div 3 lag. Efter ytterligare några säsonger avancerade Lidbas upp till div 2 där man stannade i 15 säsonger.

Den största sportsliga framgången var säsongen 90/91 då man kvalade för en div 1 plats, men tyvärr lyckades man inte ta den. När föreningen var som störst hade den ett hundratal medlemmar. Man hade lag på både dam och herrsidan samt flick- och pojklag.

Efter att under många år förgäves försökt få till stånd en basketplan med korgar i Idrottens Hus blev det ändå till slut verklighet och man kunde spela invigningsmatchen där 1992.

Tyvärr flyttade föreningens eldsjälar ifrån orten och Lidbas verksamhet krympte och höll på att försvinna. Under ett par år under 90-talet var basketen i Lidköping nästan obefintlig.

Under säsongen 97/98 startades det en basketboll skola i Stenhammar och intresset bland ungdomar växte stort. Redan år 2000 och 2001 vann ett pojklag i sina åldersklasser McDonalds cup i Skövde. Seriespel för ungdomar har sedan dess vart etablerat. År 2003 vann Lidbas div. 4 och gick upp i div. 2. P-89 och P-91 var 2005 bland de bästa i västra Sverige.....

En person som betytt mycket för klubben är Roger Owebratt som varit tränare för många lag genom åren samt vann skytteligan under många år när klubben var som störst. Han fortsatte därefter som domare och dömde högsta ligan i Sverige under många år och blev också ordförande i Westra basketboll distriktet.

En annan framträdande tränare var Roger Persson (flerfaldig svensk mästare med Solna) som också fick se sina två söner spela för elitlaget Solna.

2012 hade man ett 70-tal medlemmar, ett seniorlag i div 4 samt tre ungdomslag. Man firade då sitt 35-årsjubileum och trots att man fått kämpa i motvind tror man, trots hård konkurrens från de mer etablerade sporterna, ändå på en ljus framtid för sin sport och för klubben.

Förhoppningsvis kommer Södertälje som är ett av Finallagen i årets basketliga och ev. blivande Svenska mästare att hålla ett träningsläger här i Lidköping i augusti, vilket förhoppningsvis kan väcka ett intresse för nya ungdomar att börja spela med LIDBAS.


Uppdaterad: 22 OKT 2013 15:44


Råda El.jpg

blobid10.png

 

 Hjertbergs

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping

 

 


 

 

 

  

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info