Hoppa till sidans innehåll

LGSS 100 år

2016-11-13 10:00
LGSS jubilerar
  • Uppdaterad: 2016-11-13 10:03

LGSS Jubileumsutställning

Här historien hur det började en gång i tiden...

Som under de första åren gick under namnet Lidköpings gymnastiksällskap, bildades 14 januari 1916 av ett fyrtiotal gymnaster, som hade sina övningar i realskolans gymnastiksal. År 1919 beslöts, att simning skulle upptagas på sällskapets program, då dess namn ändrades till det ovan angivna. Samma år startades sällskapets simskola, som hade sina övningar i det gamla kallbadhuset på västra hamnpiren, då tävlingar med simpromotion hölls i älven.

Men en natt våren 1927 begavs sig det skrangliga badhuset under rykande storm självt på en simtur i sjön och återfanns på morgonen uppkastat i medtaget tillstånd på stranden. Det byggdes aldrig upp mer, och simsporten kom att ligga nere till 1935, då staden  lät på piren uppföra ett provisoriskt badhus och där simundervisningen under ledning av skicklig instruktris bedrevs till 1938, då den flyttades till det samma år öppnade Framnäsbadet,
Sedan denna anläggning togs i bruk har simsporten gått fram storartat i Lidköping, som flera gånger varit samlingsplats för olika slags förstklassiga tävlingar, däribland en landskamp i simning mellan svenskar och danskar.

Skribent: Folke Brink
Epost: Adressen Gömd

 

 Logo Läckö Kinnekulle


Hjertbergs

Dina försäkringar Lidköpingsorten

 

Svensk fastighetsförmedling

 

Sparbanken Lidköping


ICA Supermarket Lidköping

Lidköpings bowlinghall

 

L-nsf-rs-kringar_logo

 

Megashop logp

 

VIF_SISU_logg2

 

 

räknare

 

 

Postadress:
Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Besöksadress:
Kylanderskolan
531 50 Lidköping

Kontakt:
Tel: +4651021617
E-post: This is a mailto link

Se all info